Bogactwo witamin i składników odżywczych w oleju z czarnuszki pomaga uchronić przed przeziębieniami, leczy oraz utrzymuje prawidłowy stan organizmu.
Olej z czarnuszki
Jednym z olei, który warto dołączyć do swojej codziennej diety jest olej z czarnuszki. Po pierwsze, jego bogactwo witamin i składników odżywczych pomaga uchronić przed przeziębieniami. Ponadto leczy on i utrzymuje prawidłowy stan organizmu. Dlatego zobacz z jakich powodów każdy powinien dołączyć go do swojej codziennej diety.
Z czego dokładnie się składa olej z czarnuszki?
Olej z czarnuszki zawiera:
– minerały ( np. magnez, cynk, wapń, selen, potas, sód i żelazo),
– fosfolipidy i fitosterole,
– witaminy ( A, B1, B3, B6, E, F, biotyny),
– flawonoidy ( związki roślinne o działaniu antyoksydacyjnym),
– saponiny ( związki chemiczne pochodzenia roślinnego działające wykrztuśnie i moczopędnie),
– węglowodany i białka ( zawiera 8 niezbędnych aminokwasów),
– składa się w 85% z kwasów tłuszczowych,
– alkaloidy – związki występujące w przyrodzie (tkanki roślin) mające potencjał farmakologiczny,
– olejki eteryczne (karwakrol, tymochinon, karwon, lomonen).
Co nam daje spożywanie oleju z czarnuszki?
Odporność
Amerykańscy badacze podawali codziennie czarnuszkę uczestnikom badań. Co się okazało? W efekcie czego po miesiącu, u większości z nich, odnotowano wzrost liczby komórek układu odpornościowego nawet do 70%.
Wystarczy raz dziennie spożywać olej z czarnuszki, by wzmocnić swój układ odpornościowy. Rodzice chętnie wybierają właśnie ten olej, gdy chcą w naturalny sposób wzmocnić odporność swojego dziecka. Dobrze, kiedy zacznie się go stosować zanim nasza pociecha wpadnie w wir chorób przedszkolnych.
Leczy atopowe zapalenie skóry
Jego właściwości zmiękczające oraz odżywiające skórę mają podobne działanie do przepisywanych powszechnie maści, w tym również sterydowych. Wszystko dzięki zawartych w nim tłuszczach, które stanowią 85% jego składu. Należy smarować (wmasowywać) olej dwa razy dziennie, by uzyskać zadowalający efekt.
Środek przeciwalergiczny
Blokuje wydzielanie histaminy ( białka powodującego reakcje alergiczne). Może być stosowany zewnętrznie na skórę, jak i wewnętrznie. Podobnie, olejek eteryczny zawarty w czarnuszce – tymochinon – sprawia, że nasz organizm reaguje mniej agresywnie na alergeny pojawiające się w naszym otoczeniu.
Pomaga przy astmie
Okazuje się, że u 80% badanych, z udziałem oleju czarnuszki, poprawiła się wydolność płuc i świszczący oddech, a dodatkowo można było zmniejszyć im dawki podawanych farmaceutyków. Szczególnie zadowalający efekt uzyskano w przypadku leczenia dzieci.
Eliminuje pasożyty
Także inne badania wykazały dużą skuteczność w leczeniu tasiemca u dzieci oraz przywry, owsików, blastocystozy i włośnika krętego. Olej z czarnuszki okazał się lepszy nawet od oleju czosnkowego. Dodatkowo, nie powoduje on żadnych skutków ubocznych.
Leczy depresję
Badania potwierdzają, że olej z czarnuszki zwiększa naszą odporność na stres, przeciwdziałając przy tym stanom lękowym i depresyjnym. Poprawia nastrój i ogólne samopoczucie, działa również uspokajająco.
Niszczy komórki rakowe
Po pierwsze, badania przeprowadzone na zwierzętach pokazują, że olej z czarnuszki może dezaktywować lub przyczyniać się do śmierci komórek rakowych. Amerykańscy naukowcy potwierdzają skuteczne zahamowanie rozwoju nowotworu skóry. Natomiast saudyjscy badacze doszli do wniosku, że olej z czarnuszki zmniejsza żywotność komórek raka płuc. Wszystko dzięki związkowi o nazwie tymochinon.
Broni organizm przed negatywnymi skutkami chemioterapii
Na koniec warto dodać, że tymochinon w połączeniu z konwencyjnymi lekami do chemioterapii zmniejsza jej toksyczność. Natomiast badania na szczurach wykazały, że dziesięć dni przed i po naświetlaniu chronił zwierzęta przed złymi skutkami chemioterapii.
Dawkowanie oleju z czarnuszki
Z pewnością nadaje się już do stosowania u dzieci powyżej pierwszego roku życia. Można go podawać na czczo, jak i z posiłkiem, rano lub wieczorem.
Dzieci:
– powyżej roku – ¼ łyżeczki dziennie,
– 2-4 lat – ½ łyżeczki dziennie,
– powyżej 5 lat – 1 łyżeczka dziennie,
– dorośli – 1 łyżka dziennie.
Kupując olej z czarnuszki zwróć uwagę by był:
– przechowywany w lodówce,
– zamknięty w szklanej ciemnej butelce,
– nierafinowany i nieoczyszczony,
– tłoczony na zimno,
– świeży.
Tags: czarnuszka, odprność, żywienie