Missing Consumer Key - Check Settings

Jak wykorzystać pokrzywę? Przepisy, których jeszcze nie znasz.

pokrzywa przepisy

Mamy wiosnę, a co za tym idzie? Wokół nas zaczyna rosnąć pokrzywa. Jest bardzo pospolita i nie ma dużych wymagań glebowych. Niektórzy uważają ją tylko za kłujący chwast. Całkiem niesłusznie, ponieważ jest ona drogocennym ziołem. Warto po nią sięgać od maja do czerwca, gdy nie zaczęła jeszcze kwitnąć. Wówczas jest najcenniejsza.

Dlaczego warto sięgać po pokrzywę?

W dzisiejszych czasach nasze organizmy przeciążone są nadmiarem rakotwórczych substancji, które dostają się do nich z leków, konserwantów w pożywieniu, bądź wody. Pokrzywa ma właściwości oczyszczające. Usuwa toksyczne produkty przemiany materii. Wspomaga  produkcję soków żołądkowych, poprawia przyswajanie składników pokarmowych i trawienie. Nasi przodkowie stosowali ją przy rekonwalescencji wykończonych chorobą organizmów.

Surowa pokrzywa – przepis na cenny sok!

Bez problemu wyciśniemy sok z pokrzywy za pomocą sokowirówki lub wyciskarki. Jeśli jednak nie mamy takiego urządzenia, możemy do naczynia z pokrzywą dodać trochę wody i wszystko razem zblendować. Odstawiamy na 2 godziny, a następnie przecedzamy przez gazę. Musicie wiedzieć, że sok z pokrzywy nie należy do najprzyjemniejszych w smaku, dlatego można go wymieszać z sokiem z ananasa lub malin. Z doświadczenia wiemy, że w sklepach można dostać mrożoną paczkę ananasa i mango. Idealnie pasują, dodane do zielonego smoothie.

 

Olej z pokrzywy – przepis

Macerat pokrzywowy można stosować wewnętrznie i zewnętrznie. Zewnętrznie warto go wcierać we włosy, gdy mamy problem np. z łupieżem lub na egzemy. Bardzo pomaga naszej skórze.

Kuracja na porost włosów: raz w tygodniu oliwimy skórę naszej głowy tym olejem. Zostawiamy na noc, rano myjemy głowę.

Pokrzywa-przepis na macerat

Zerwaną pokrzywę szatkujemy. Dodajemy ją do oliwy z oliwek wg zasady 1:2. Jedna część pokrzywy na dwie części oliwy. Szczelnie zamykamy i odkładamy w ciemne miejsce. Dobrze by było gdybyśmy nią wstrząsnęli raz dziennie, żeby nie pojawiła się pleśń. Po dwóch tygodniach przecedzamy. Macerat jest gotowy do użycia.

 

 

Leave a comment