Trwa zima, za chwilę będzie wiosna, a razem z nią przesilenie. Organizm potrzebuje w tym czasie mnóstwa witamin i składników odżywczych. Odporność u dziecka powinniśmy budować na okrągło przez cały rok, dlatego poniżej przedstawiamy, co warto spożywać w tym chorobowym okresie.
Selen
Selen jest zawarty m.in w orzechach brazylijskich; wspomaga pracę układu odpornościowego, uczestniczy w ochronie przeciwwirusowej. Jego niedobór osłabia odpowiedź immunologiczną. W związku z tym powinniśmy zadbać o dietę obfitującą w selen. Oprócz orzechów warto spożywać również jaja czy grzyby, które także zawierają w sobie ten cenny pierwiastek.
Witamina D3
Witamina D3 wspiera odporność dzieci i dorosłych. Poza tym jest odpowiedzialna za prawidłowe funkcjonowanie mięśni oraz zdrowe kości i zęby. Wielu osobom, z badania ilości tej witaminy we krwi, wychodzą duże niedobory. Prawdopodobnie jest to spowodowane tym, że żyjemy w takiej a nie innej szerokości geograficznej, i nie pobieramy jej w odpowiednich ilościach przez skórę, dlatego powinniśmy wspierać się suplementacją lub odpowiednim pożywieniem. Witaminę D3 możemy znaleźć w tłustych rybach np.: śledziu, łososiu czy makreli.
Cytrusy
Jako najbardziej znane, ze swojej zawartości witaminy C, są cytrusy. Niewątpliwie wspomagają nas podczas choroby. Jak możemy je stosować codziennie, aby nasza i dziecka odporność nie spadła?
- Wyciskając sok z pomarańczy lub grejfruta. Można do tego użyć wyciskarki do cytrusów, które nie są tak koszmarnie drogie jak wyciskarki wolnoobrotowe. Warto zainwestować. Świeży sok pomarańczowy smakuje o niebo lepiej niż ten kupiony.
- Wypijając cytrynę z miodem i ciepłą wodą w formie shota.
Cynk a odporność dziecka
Okazuje się, że odpowiednia ilość tego pierwiastka w organizmie przyczynia się do skrócenia infekcji górnych dróg oddechowych. Kiedy zobaczymy jakie jest źródło cynku nie zdziwi nas, że wymieniony jest np. czosnek. Często zalecany i stosowany podczas choroby. Pamiętajmy jednak, że warto go jeść również na odporność. Innymi produktami bogatymi w cynk są owoce morza, kasza gryczana, migdały, fasola, sery czy pestki dyni.
Category: Zdrowie
2 komentarze