Missing Consumer Key - Check Settings

Pączki dla dzieci na Tłusty Czwartek

pączki dla dzieci
Warto je przygotować. A co takiego? Pączki dla dzieci na Tłusty Czwartek. I nie tylko dla nich. Zróbmy przyjemność całej rodzinie.

Tłusty Czwartek zbliża się wielkimi krokami. Warto na ten dzień dzień przygotować pączki dla dzieci i nie tylko. Z pewnością cała rodzina odda się łasuchowaniu. A więc do dzieła!

Pączki z lukrem

Składniki:

  • 25 g świeżych drożdży
  • 125 ml (1/2 szklanki) ciepłego mleka
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 żółtka
  • 1 jajko
  • 4 łyżki cukru wanilinowego
  • 300 g (2 szklanki) mąki pszennej
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 35 g masła
  • olej do smażenia

Dodatkowo:

  • konfitura dla wersji z nadzieniem
  • cukier puder do posypanie
  • opcja z lukrem – 1 filiżankę cukru pudru rozpuszczamy w 1-2 łyżkach gorącej wody lub soku z cytryny
  • skórka pomarańczowa do ozdoby

Wykonanie: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Na początku przygotowujemy rozczyn – w naczyniu kruszymy drożdże, 2 dwie łyżki mąki, 1 łyżeczkę cukru i ¼ szklanki ciepłego mleka. Następnie całość mieszamy i pozostawiamy do wyrośnięcia na 15-20 minut. Po tym czasie, jajko i żółtka ucieramy z cukrem wanilinowym. Mąkę przesiewamy do miski i mieszamy z solą. Dalej, dodajemy do tego wyrośnięty rozczyn , pozostałe ciepłe mleko i ubite jajka. Kolejny krok to wyrabianie ciasta przez około 15 minut. Następnie dodajemy stopione masło i wyrabiamy jeszcze przez 5 minut. Na koniec przykrywamy miskę ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1,5 godziny.

Sprawdzamy czy ciasto podwoiło swoją objętość. Jeśli tak, wykładamy je na stolnicę/blat oprószony mąką i ugniatamy, aby pozbyć się pęcherzyków powietrza. Ciasto rozwałkowujemy na gruby placek, wycinamy z niego szklanką dziesięć kółek i pozostawiamy do wyrośnięcia na kolejne 45 minut. Pączki smażymy partiami na dobrze rozgrzanym oleju i przewracamy na drugą stronę. Gdy się zarumienią wykładamy na ręcznik papierowy.

Wersja z nadzieniem: połowę ciasta rozwałkowujemy na grubość 1 cm, wykrawamy kółka, do środka każdego z nich wkładamy łyżeczkę konfitury, kładziemy drugi krążek, zlepiamy brzegi i formujemy w dłoni kulkę.

Na zakończenie, gotowe pączki polewamy lukrem ze skórką pomarańczową lub posypujemy cukrem pudrem.

Mini pączki dla dzieci

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej
  • 35 g świeżych drożdży
  • 250 ml mleka
  • 6 żółtek
  • 50 g cukru
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 100 g masła

Wykonanie:

Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy pokruszone drożdże, wlewamy ciepłe mleko i dodajemy żółtka. Całość mieszamy łyżką do połączenia składników. Następnie dodajemy cukier, miód i sól za każdym razem mieszając składniki. Wyrabiamy ciasto przez około 5 minut. Dalej, dodajemy miękkie masło i wyrabiamy ciasto dodatkowo przez około 15 minut. Odstawiamy je na godzinę do wyrośnięcia i potrojenia objętości. Po tym czasie dzielimy ciasto na wałki, a wałki na 40 małych kawałków, formujemy krążki i odkładamy na 30 minut aż podwoją swoją objętość. Nagrzewamy olej i i zanurzamy w nim partiami pączki. Smażymy je aż nabiorą złocistego koloru, a następnie wykładamy na ręczniki papierowe. Po przestudzeniu obtaczamy je w cukrze pudrze.

Zamiast smażenia możemy pączusie upiec w piekarniku. W tym celu ciasto dzielimy na 24 części, każdą z nich wkładamy w papilotkę i układamy na blasze. Smarujemy je roztrzepanym jajkiem z mlekiem i pieczemy przez ok. 15-20 minut w temperaturze 180ᵒC.

pączki dla dzieci

Faworki/chrust

Składniki:

  • 400 g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • 5 żółtek
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 6 łyżek gęstej kwaśnej śmietany
  • 1 łyżka spirytusu lub octu

Wykonanie: Mąkę, sól i proszek do pieczenia przesiewamy do miski. W drugiej ubijamy jajko, żółtka i cukier puder. Później dodajemy całość do mąki, wlewamy śmietanę i spirytus. Łączymy składniki i zagniatamy gładkie ciasto. Formujemy kulę, zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy na 30-45 minut w temperaturze pokojowej. Po upływie tego czasu zagniatamy ciasto ponownie przez około 7 minut, rozwałkowujemy, składamy na pół i znowu rozwałkowujemy – czynność tą powtarzamy kilkukrotnie. Ciasto tłuczemy w międzyczasie wałkiem. Czynność ta służy uelastycznieniu ciasta i wtłoczeniu w nie powietrza. Następnie ciasto dzielimy na 4 części i i rozwałkowujemy je kolejno na bardzo cienkie placki. Reszta ciasta musi być w tym czasie zawinięta w folię.

Nożem wycinamy paski, w środku paska robimy nacięcie, przez które przekładamy jeden koniec ciasta. Łapiemy faworek za końce i potrząsamy, co bez wątpienia pozwoli nadać mu ładny kształt. Przygotowane faworki nakrywamy ściereczką. W garnku nagrzewamy olej i wkładamy po kilka faworków naraz. Smażymy je na złoto przez 30-60 sekund. Na koniec usmażone faworki układamy na ręcznikach papierowych, a po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem.